Geplaatst op: 30 november 2016

Het heeft langer geduurd dan gepland, maar dan hebben we ook wat: het historische schip dat het drijvend bezoekerscentrum van Waterpoort Vlaardingen gaat worden is gerestaureerd en klaar voor de verbouwing binnenin het schip. De aankoop van de Theodora en haar restauratie kon gerealiseerd worden mede dankzij bijdragen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het Cornelis Fop Smit Fonds (via Prins Bernhard Cultuurfonds), het Omgevingsfonds Midden-Delfland, de Verhagen Stichting, Fonds Gravin van Bijlandt, de Jurriaanse Stichting, het Deltaport Donatiefonds en de inzet van onze vrijwilligers.

De ‘Theodora’, een authentieke zogenaamde Hagenaar, is kenmerkend voor de zeilende vrachtschepen die een eeuw geleden in en om de Vlaardingse haven kwamen laden en lossen. Vervoer over water was rond 1900 veruit de meest betrouwbare en gangbare manier van transport en Vlaardingen was, met o.a. de visserij, de zeehaven en de zuivelfabriek ‘Hollandia’ een spil in het handelsverkeer van Zuid-Holland.

Het schip is in prachtige authentieke staat gebracht en met de restauratie van de romp, dekken, opbouwen, tuigage en onderdelen als zwaarden, helmstok en lieren is Vlaardingen een waardevol stuk varend erfgoed rijker. Bij het schilderwerk mochten we ons de laatste maanden verheugen in de hulp en inzet van de werknemers en cliƫnten van Stroomopwaarts.

Nu de restauratie gereed is wordt er binnenin het schip volop doorgewerkt aan de inrichting en de content van het bezoekerscentrum. De Theodora moet in april 2017 helemaal klaar zijn en biedt dan een mooie belevingsplek van de Broekpolder en Midden-Delfland: informatie over de historie en het heden van de Broekpolder, Midden-Delfland en de trekvaart Vlaardingse Vaart, audiovisuele presentaties en een mooie boordbibliotheek. Vanaf de Theodora zijn in het vaarseizoen elektrisch varende sloepen en kano’s te huur voor vaartochten door het unieke vaargebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Delft. Ook komt de originele schippershut in het achteronder beschikbaar als unieke Boat&Breakfast locatie midden in de Broekpoldernatuur.